Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05 16:54 - Работи по-здраво върху себе си, отколкото върху работата си
Автор: designyourlife Категория: Други   
Прочетен: 70 Коментари: 0 Гласове:
0 „Работи по-здраво върху себе си, отколкото върху работата си.“

 

         Джим Рон

 

Тази фраза може да промени живота Ви или може да не Ви направи никакво впечетление.

 

– Какво значи това – да си почивам повече, да си правя кефа, да мързелувам? Какво означава да работя над себе си?

 

Често виждаме хора, които „работят“ върху себе си – публикуват снимки във Фейсбук, лежат по плажовете и се „нацепват във фитнеса“. Не, нямаме това предвид. Да работиш върху себе си означава не да си губиш времето, а да развиваш себе си.

         Какво означава да се саморазвиваш? Саморазвитието е нещо просто, но не много лесно. Може да се каже, че дори е досадно. Изисква постоянни усилия, повтарящи се във времето. Да се развиваш означава да увеличаваш своя потенциал, да подобряваш своите умения, да променяш възгледите си, да си поставяш нови цели, да оползотвориш пълния си потенциал.

         Тук идва и втория въпрос: „Защо да работя по-здраво върху себе си, отколкото върху работата ми.“ Нали само ако работиш здраво ще станеш богат, ще те повишат, ще те забележат.

Още в училище ни учат – работи упорито, „който не работи няма да яде“, „който се труди, не губи“, „който се мъчи, той се и пъчи“, „от работа тежко, без работа по-тежко.“ Чуваме го от бабите си, от родителите си – намери си сигурна работа и работи здраво, осигурявай се и мисли за добра пенсия.

         Да си трудолюбив е добродетел, но само и единствено упорития труд няма да ни гарантират успех и благосъстояние. Основният акцент не бива да бъде колко работим, а върху какво и как използваме потенциала си. Единственото, което ще ни осигури това да бъдем съвествен работник е препитание, за да живеем, но не и нещо повече.

         Много често работата се оценява в часове – така сме свикнали: „Работя по 12 часа на ден“ „Тази седмица съм работил 80 часа“, „Аз съм добър работник, защото почивам само 15 минути на обяд“. Но дали времето е определящо за оценката на нашата работа? Наистина заплатата се формира върху отработеното време – 10 лв. на час, 20 лв. на час и т.н. Но на Вас не ви плащат за времето, в което работите. Иначе щяха да плащат на един адвокат и на един общ работник еднакво заплащане на час. Тогава каква е разликата?

         Определящото за заплащането ни е стойността, която влагаме в този час работа. А как можеш да увеличиш цената си за пазара? Можеш ли да вадиш два пъти повече пари за същото време? Естествено, че можеш, но как?

         Това, което трябва да направиш е да станеш по-стойностен за пазара. Много хора чакат повишение, което отнема цяла вечност. „Когато направя две години стаж, ще дигнат заплатата ми“. Но това не е опция – след като получат така желаната повишение осъзнават, че то е недостатъчно и не си е струвало чакането. Обикновено повишението е свързано с много повече ангажименти и с много повече работни часове – на практика с малко увеличение на заплатата ни „откупуват“, за да сме на разположение по-често.

 

         Някои хора дори хващат втора работа – работят по над 80 часа седмично, за да спечелят повече пари и да „забогатеят“. Те не работят върху себе, не развиват собствените си възможности. Всъщност те развиват бизнеса на работодателите си и не мислят въобще за себе си. Накрая на месеца те са изтощени, с малко повече пари, но финансовите проблеми пак са налице.

 

         Трябва да сме наясно с един основен принцип – този принцип е в основата на успеха и богатството и гласи „Времето е по-ценно от парите“. Повечето хора гледат внимателно банковите си сметки, но не обръщат никакво внимание как „харчат“ своето време и в крайна сметка губят този изключително ценен ресурс. Всъщност времето е много по-ценно от парите, защото можете да използвате времето си, за да печелите пари, но не можете да използвате пари, за да купувате повече време.

 

         Други казват „Ще говоря с шефа ми и ще му кажа, че ако не ми дигне заплатата ще напусна“

Да, може и да ви вдигнат заплатата, но няма да станете богат с този подход.

         Защо просто да не станете по-ценни?

         Но как да стана по-ценен? Тук се връщаме на фразата, с която започнахме „Работи по-здраво върху себе си, отколкото върху работата си.“

         Ако работите здраво върху работата си ще преживявате, ако работите върху себе си ще станете богати.

         Аспектите, над които можем да работим са многобройни. Ако например работим върху нашата финансова интелигентност, това ще има парично изражение в нашите финанси. Когато подобряваме нашата квалификация на работното място, тази промяна оказва влияние върху нашето възнаграждение. Но има области, където измерител на нашите резултати не са парите – например отношенията с хората. Там резултатите се измерват по-трудно, но също са осезаеми. Ако подобрим нашето общуване, ще имаме по-добри отношения с приятелите си например. Духовният аспект също е неизмерим в цифри. Но там промяната е най-осезаема, защото засяга начинът, по който се чувстваме и мислим.

        

         Като не полагаме усилия да бъдем по-способни, ние сами се излагаме на риска да бъдем поставени в лошо финансово положение.

         Представете си човек, който цял живот е работил усърдно в завод и работата му е била да сглобява катинари. Той е работил здраво по 15 часа на ден и е бил съвестен служител. Но каква е стойността му за пазара? Не много голяма. Когато завода реши, че трябва да предприеме съкращения, хора като въпросният човек излизат на протест и твърдят, че държавата не ги защитава, че работодателите ги мачкат. И това сигурно е вярно. Но най-важното е, че този човек сам не се е защитил. Той е прекарал целият си живот, разчитайки на едно единствено умение, което има. Този човек не е работил върху себе си. И няма какво да се сърди на собствениците на завода или на правителството, че е уволнен. Отговорността за живота ни е наша и само ние можем да променяме съдбата си със съзнателни усилия.

         С увеличаване на способностите и познанията ни се увеличават и възможностите да печелим повече. Ако се стараете да се усъвършенствате ще бъдете богато възнаградени. Всички професии се променят, подобряват, като находчивите се стремят да подобрят услугата или продуктът, който предлагат. Развивайки способностите си, вие увеличавате стойността си на пазара.

         Следващия път, когато отидете на работно си място си споменете тази фраза. И това съвсем не означава да не работите здраво – работете с желание, правете това, което можете, влагайки цялата си сила и умения. Но по-усилено започнете да работите над себе си – над Вашите знание, над Вашия бизнес, над Вашите умения.

         Променете живота си. Работете върху себе си.Тагове:   работа,   саморазвитие,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: designyourlife
Категория: Други
Прочетен: 6883
Постинги: 17
Коментари: 5
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031