Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05 17:33 - Как да постигнем финансова свобода. Правилото 70/30
Автор: designyourlife Категория: Други   
Прочетен: 1233 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 11.05 21:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Как да постигнем финансова свобода. Правилото 70/30

 

„Щастие с пари не се купува". Обичайно това се чува от тези, които нямат нито едното, нито другото. Робърт Орбън

 

            Някои го наричат богатство. Други финансова стабилност, трети го определят като независимост и свобода. Но какво всъщност означава да се освободим от оковите на собствените си финансови проблеми?

 

Финансовият аспект е основна част в живота на всеки. Проблемите в тази сфера дават своите отражение във всички други области – могат да ни костват здравето, могат да ни отнемат социалните контакти, могат да ни поставят на колене.

Всеки, който иска да бъде успешен, трябва да подобри и увеличи познанията и уменията си в тази област.

Често сме чували фразата „Парите развалят човека“. Но всъщност НЕ парите развалят човека, а „Любовта към парите развалят човека“. Парите са вещ, те са средство и инструмент – в ръцете на един човек те могат да бъдат изключително полезни и ценни, а в ръцете на неспособния да се справя с тях – могат да създават само проблеми. Затова е важно да можем да ги управляваме и да имаме правилната философия за тях.

 

            Какво е финансова свобода? Финансовата свобода е възможността да живееш от прихода на собствените ти активи. Какво означава това? Ако сега спрете да работите имате ли доход, който ще продължавате да получавате. Ако този доход е достатъчен, за да покривате разходите си, вие сте финансово независим. В каква степен ще бъдете независим зависи от ресурсите, които ви носят пасивен доход.

            Достигайки това ниво може да изберете дали да работите, какво да работите, не защото се налага, а защото искате да го правите.

            Какво ни учат в училище – стани скъпоплатен служител, осигурявай се, работи за пенсия и после се пенсионирай. Тази философия, обаче, води към финансова независимост и потъване в дългове. Да разчиташ на социалната система на държавата да ти осигури хубав живот е все едно да се плаваш и да се надяваш вълните да те закарат, където искаш.  

            Но как да станем финансово независими? Колкото по-рано започнем толкова по-рано ще станем богати. Ако сте финансово зависими първата стъпка е да развиете правилната философия за този аспект в живота си – принципи, вярвания и навици.

            Бедните обикновено харчат парите си и инвестират каквото стане. Обикновено нищо не остава. С последните си пари обикновения човек си купува някоя по-хубава дреха, храна, която не е хапвал отдавна, за да се „поглези“.

За разлика от бедните, богатите инвестират парите, които имат, и след това харчат останалото. На пръв поглед разлика няма. Всъщност разликата е доста съществена.

„И какво трябва да направя с приход в размер на 1000 лева? Аз едвам изкарвам да си плащам сметките, вие искате и да инвестирам. Като започна да печеля повече, ще започна да отделям пари за тази цел. Засега ще се опитвам да преживявам.“

 

            Това е реакцията на 97 процента от хората. Но не бъдете като тях. Не харчете тези 1000 лева. Бедните хора изхарчват всичките приходящи пари. Проблемът не е в количеството, а в принципите, които стоят зад управлението на парите ви. Лошото е, че нямате план как да станете финансово независими.

            Няма значение колко пари получавате 500 или 5000 лева – философията е това, което определя финансовото ви бъдеще.

 

            „Но какъв е този план, каква е тази философия?“

 

Част от това, което печелите е за вас. То представлява семето, което трябва да посеете, за да съберете реколта. Без да отделяте част от спечелените пари, никога няма да забогатеете.

            Създайте си правилото никога да не харчите повече от 70 процента от дохода си. Разбира се, трябва да изберете процент, който е възможен с оглед настоящото ви състояние. Ако следва да изхарчите 90 процента от дохода Ви, защото сте задлъжнели, СЪЗДАЙТЕ ПРАВИЛОТО – не харчи повече от 90 процента от приходящите си пари. Заделете колкото смятате за разумно, но се опитайте да не е по-малко от 10 процента.

            Има хора, които харчат 110 процента от парите, които получават.

            Но какво да правим с останалите 30 процента?

 

            Тук има много съвети и много концепции. Добре, заделих известна сума – какво да правя с нея? Както казахме тези пари са Вашите семенца – тяхната цел е да ви осигурят финансово благополучие. За да се случи това вие трябва да впрегнете тези Ваши „работници“ да служат в името на Вашата цел.

           

            10 процента отделете като т.нар. активен капитал. Това са парите, с които ще се опитате да реализирате печалба. Заплатата ще ти осигури оцеляване, но само печалбата ще ти осигури богатство. Какво ще рече това? Тези пари използвайте за да инвестирате в собствен бизнес, в сделка с цел печалба. Тези семена ще Ви служат да се учите как да правите пари. Може да загубите, може и да спечелите, но най-важното е опитът, който ще натрупате в процеса. Ще ставате все по-добри в печеленето на пари.

 

            10 процента са суми, заделени като пасивен капитал. Тези пари предоставете на друг с цел печалба – инвестирайте в взаимен фонд, акции, заем с лихва и други. Тук вместо да участвате лично в процеса, вие сте инвеститора. Вашата роля е да изберете подходяща инвестиция и да предоставите определена сума.

 

            Последните 10 процента трябва да спестя, нали? Съвсем не. Тези пари са предназначени за благотворителност.

„Как ще стана богат, ако си раздавам парите за щяло и нещяло?“

Благотворителността дава началото на процеса на получаване. За да получите, първо трябва да дадете. Това е основно правило на Вселената. Евреите имат основен принцип залегнал в техните вярвания и традиции – десятък. Важно е да даваме с желание. Когато човек плаща десятъка си без радост, той се лишава от част от благословиите. Той трябва да се научи да дава радостно, с желание и на драго сърце, като така дарът му ще бъде благословен. Апостол Павел учи, че начинът, по който даваме, е толкова важен, колкото даденото от нас. Той казва, “Всеки да дава според както е решил в сърцето си, без да се скъпи и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце” Това е древна еврейска формула за финансово благополучие.

            Но този навик не започва, когато станем милионери. Той започва от 1вия лев, който сложим в джоба си. Много е лесно да дадеш 10 стотинки от 1 лев, но ако първото ти дарение е 100000 лева от 1 милион, дали ще имате волята и щедростта да го направите. Да бъдеш щедър, това получавате от тези 10 процента – учи на характер и на щедрост.

            Предложения план не е универсалното лекарство за да сте финансово независими. Най-важното е да имате план и правилната философия, когато управлявате парите си. Без план ще сте заклещени във въртележката на бедността.

            Затова направете си план и тръгнете по пътя към богатството!
Гласувай:
1
01. apostapostoloff - Ако парите на ви правят щастливи,
11.05 18:20
преведете ги по моята банкова сметка! Аз все някакси ще се оправя с тази тежка ситуация...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: designyourlife
Категория: Други
Прочетен: 7085
Постинги: 17
Коментари: 5
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Август, 2018  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031