Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05 11:47 - Духовното развитие. Защо ми е нужно да се развивам духовно? Медитацията – упражнение, заслужаващо повече внимание
Автор: designyourlife Категория: Други   
Прочетен: 147 Коментари: 0 Гласове:
0 Духовното развитие. Защо ми е нужно да се развивам духовно? Медитацията – упражнение, заслужаващо повече внимание

 

Духовното развитие е процес на себеосъзнаване отвъд рамките на нашите вярвания, мисли и емоции. То има за цел да станем по-осъзнати, по-присъстващи, по-спокойни и, разбира се, по-щастливи.

Медитацията е откриване какво сте Вие сега, не какво сте били някога или какво ще бъдете. Медитацията наподобява упражнение – упражнение на духа, на концентрацията, на ума.

            Тя е метод за постигане на духовна свобода – нещо, което често се подценява в ежедневния ни живот. Свикнали сме да измерваме свободата и щастието с неща извън нас – нашата къща, нашият семеен живот, нашата кариера. Но защо отделяме толкова малко внимание на вътрешния ни свят. Нима това, което се случва в нас, как се чувстваме, какво мислим е второстепенно?

            Защо да медитирам и така съм си добре! Нямам нужда от някакви си техники, това са глупости, храна за отчаяните или лудите, но не и за мен! Нямам нужда от такива неща. По-добре да се съсредоточа да стана финансово независим и да намеря любовта на живота си. Духовен живот? Светът е толкова хубав навън, за да търся истината и щастието в себе си!

            Не е ли това обичайната реакция на хората, неглижиращи духовното си развитие?

           

            Медитацията е процес на себеопознаване и саморазвитие и не може да бъде пришпорвана, а трябва да се прави малко, по-малко.

           

            Защо имаме нужда от медитация?

 

За да опознаем себе си. А защо ми е нужно да опознавам себе си? Защото това, което си мислиш, че си сега – това не си ти. Ти не си нито името си, нито професията си, нито биологигния си вид. Всички тези неща НЕ си ти самият. Дълбоко в себе си повечето хора усещат, че това не са те. Непостоянни са, чувстват се несигурни и уплашени.

            Вътре във Вас има невероятно, обичащо и силно същество. Вие го знаете, поне понякога. Но е трудно да изкарате това невинно и непокътнато същество на показ пред света. Много често Вашите най-добри желания и подбуди остават неразбрани и Вие бивате наранени. Нежеланието да се справите с тази емоционална болка Ви кара да заровите Вашето истинско аз дълбоко под маската, която си слагате всеки ден.

            Но дали губим тази невинност? Не, само позволяваме да бъде покрита.

           

            Медитацията е пътят обратно към истинското аз – това Аз, покрито и заровено в преживявания, болка и маските на социално благоприличие.

            Медитацията е изкуството да влезеш в несъзнаваното. Несъзнаваното, където лежи истинското ни аз, е в нашето тяло. Там е място на невероятно спокойствие и креативност. Когато достигнеш несъзнаваното, осъзнаваш значимостта му и важността на изкуството на медитацията, като инструмент за постигане на духовна тишина.

            Не е лесно да достигнеш до несъзнаваното. Несъзнаваното лежи под съзнаваното и подсъзнанието, дълбоко в дебрите на душата ни. Несъзнаваното трябва да се различава от така често използваното подсъзнание – те нямат нищо общо. За да стигнем до несъзнаваното трябва да преминем през основния страж – подсъзнанието. А подсъзнанието ще се опита да ни обърка и отклони, като ни бомбардира с различни мисли и емоции.

            За да медитираме успешно ненужното мислене трябва да спре. Какво имаме предвид по ненужно мислене? Това, което се извършва автоматично, без конкретна цел и ангажира вниманието, без да сме искали да се случва.

            Ще дадем пример: Когато седите и не правите нищо, умът започва да се активизира и мисли за различни неща. Опитайте се да го спрете! Не можете! Затова трябват тренировки – също като във фитнес залата. Малко, по-малко ставаме все по-силни и все по-способни.

            Спирането на мисленето е постепенен процес и няма да е лесно. Като начало трябва да започнем да наблюдаваме процеса на ненужно мислене, който се случва постоянно в ума ни.

            Тази статия е само увод към невероятния път на духовното развитие и една от основните практики за постигане духовна свобода – медитацията. Ако чувствате, че искате да опознаете себе си по-добре, и че има нещо, което остава нереализирано във Вашето развитие, тръгнете по пътя на духовното развитие. Във следващите статии ще обърнем внимание на конкретни техники и учения за израстване на духа. 

 
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: designyourlife
Категория: Други
Прочетен: 7085
Постинги: 17
Коментари: 5
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Август, 2018  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031